O ustanoviteljici

Pozdravljeni. Sem Maja Kolarević, ustanoviteljica Inštituta Anahata. Antropologija (znanost o človeku) in Ayurveda (znanost o življenju) sta moji ljubezni, moje življenje in moja misija.

Odlikuje me večletno raziskovanje in osvajanje znanja Ayurvede skozi tradicionalne zapise/avtorje kot tudi pridobivanje praktičnih izkušenj v Sloveniji in Indiji. Leta 2008 sem z odliko diplomirala iz antropologije in kulturnih študijev z naslovom (De)konstrukcije znanstvene vednosti o duševnih bolezni – evropski in indijski pristopi. Na mednarodnem doktorskem študiju Medicinske antropologije sem primerjala razumevanje in zdravljenje depresije z vidika biomedicine/psihiatrije in ayurvede, se izobraževala za ayurvedsko terapevtko in voditeljico psihoedukacijskih delavnic (depresija, anksioznost) v Sloveniji ter se strokovno izpopolnjevala v Indiji (Cherian Ashram in Ayurvedska psihiatrična bolnica).

Med drugim sem vodila in aktivno sodelovala na naslednjih projektih:

  • Sem depresiven? (za OŠ in SŠ);
  • Poletna šola ayurveda medicine;
  • Program podpore za delodajalce in zaposlene pri odpravljanju stresa povezanega z delom in pri zmanjševanju njegovih škodljivih posledic;
  • Proti najstniški depresiji;
  • Življenje z motnjo razpoloženja: izobraževalni program prepoznavanja in obvladovanja bipolarne in depresivne motnje razpoloženja;
  • Kultura zdravja v delovnem okolju namenjen delodajalcem in zaposlenim.

Sem avtorica številnih člankov in udeleženka številnih mednarodnih konferenc s področja razumevanja in zdravljenja motenj razpoloženja v okviru ayurvede in psihiatrije.

Seveda ayurveda ne bi bila toliko fajn, če ne bi poudarjala ekološke zavesti v širšem smislu, kar je tretje področje, ki ga ljubim in živim, zato so tudi vaša telesca maziljena zgolj s certificiranimi ekološkimi olji, zelišči ipd. Pač, prisegam še na tisto malo naravnega, kar še nismo uničili.

In ker sem Indijana Jones v pravem pomenu besede, spremljam napredek vsakega od mojih »učencev«, kar pomeni da vsak tudi pomembno prispeva k temu, da se moje delo nenehno spremlja, raziskuje in ocenjuje ter predstavlja javnosti. Seveda, anonimno.

Moja pomoč je namenjena vsem polnoletnim osebam, odprtega duha in misli, kateri se zavedamo, da miru, sreče in zadovoljstva ne moremo doseči v zunanjem svetu, dokler ga ne dosežemo v samem sebi in katerim vrednote kot so družbena odgovornost, ekološka zavest, strast in ljubezen, znanje in kakovost niso tuje.

dr. Maja Kolarević