Vloga klienta v ajurvedskem terapevtskem procesu

RAZISKOVALNI PROBLEM:

imagesVloga posameznika je v vsakem terapevtskem procesu izredno pomembna, saj v veliki meri od posameznika samega zavisi, kakšen bo izzid terapevtskega procesa. Zaželjena oz skoraj zahtevana je proaktivna vloga posameznika, kar pomeni, da bi naj posameznik prevzel odgovorno in aktivno vlogo na področjih, na katere lahko vpliva.

NAMEN RAZISKAVE:

Zanimalo nas bo kakšna in koliko je poudarjena vloga klienta v ajurvedskem terapevtskem procesu v primerjavi s klasičnim, medicinskim in kako je le ta vplivala na razrešitev določenih težav v življenju posameznika.

RAZISKOVALNO ORODJE:

polstrukturiran intervju

METODA ANALIZE:

Grounded theory pristop

UDELEŽENCI RAZISKAVE:

10 uporabnikov storitev Inštituta Anahata

 

Vodja projekta:

dr. Maja Kolarević

Sodelavca /raziskovalca / študenta:

SEMIR DURANOVIĆ – študent Fakultete za zdravstvene vede v Mariboru.

“Zelo me zanima medicinska antropologija in ajurveda, zato je Inštitut Anahata naredil dve najlepše stvari v eni. Veliko stvari sem že delal s področja Promocije zdravja in zdravstvene vzgoje, zaradi tega mislim, da je pomembno, da je telo vedno v ravnovesju. Vsi mi moramo skrbeti za boljši način življenja. Ajurveda je dala točne odgovore na vse in naredila optimalno vedenje za zdravje človeka. Moja ožja zanimanja so: zdravstveni sistemi, zdravljenje depresije in Ajurveda.”

SANDRA HATHAWAYS, študentka etnologije in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

“Moji interesi zajemajo medicinsko antropologijo, raziskovanje verstev in iskanje odgovorov, do katerih še nismo prišli.”