Tesnobno opozorilo! Prihod Vata sezone

Toplota Pita sezone počasi pojenja. Temperature nihajo iz dneva v dan, postaja hladno pa tudi veter piha pogosteje. Vstopamo v Vata sezono (jesen / zgodnja zima), s tem pa tudi v obdobje povečane anksioznosti!

Jesen je bila vedno moja najljubša sezona. Tista lepota igranja sončnih žarkov med paleto čudovitih barv narave, šelestenje listja pod nogami, ko se v starem puloverju izgubljam po gozdnih poteh, nabiranje jabolk in še in še. Ampak sem se velikokrat zavedala občutkov tesnobe in vznemirjenosti pa tudi pomanjkanja osredotočenosti, ki bi se izkazalo za prepričljivo, kot jabolko, ki pada z drevesa. Zdaj, čeprav se še pojavlja skupaj z jabolki in bučami, sem pripravljena in bolje opremljena za to.

images

Ko se letni čas spremeni, se srečamo z notranjim premikom.

Vse življenjske oblike se odprejo, da v teh ključnih sezonskih prehodih preusmerijo kozmične spremembe iz narave, zato bomo verjetno bolj ranljivi in ​​neorganizirani.

Ko začnemo s prehodom iz Pita sezone v Vata sezono, je pomembno omeniti nekaj, kar Ajurveda uči. Ajurvedska besedila pravijo, da se lahko bolezen ukorenini v telo samo v času prehoda med letnimi časi, ko je vsa narava v toku. Zaradi preobrata, naravna imuniteta telesa postane skoraj nemočna pred napredujočo boleznijo.

Tudi če Vata ni vaša glavna doša, se lahko počutite nekoliko tesnobno ali razpršeno, ko temperatura pade, veter pa začne pihati. Ne pozabite, da smo sestavljeni iz vseh treh doš in njihovih zemeljskih elementov. Vata doša, ki je sestavljena iz zraka (razmišljanje, gibanje) in etra/ prostora (vesolja), ki je odgovoren za dirkalne misli in srce, je ta, ki povzroča tesnobo. Vata je doša, ki najhitreje pade iz ravnovesja, vendar se lahko na srečo vrne prav tako enostavno. Z eno besedo, je spremenljiva.

Lastnosti Vata doše so suho, mobilno, hladno, lahko, grobo, jasno in subtilno. Vse te značilnosti se povečujejo med Vata sezono in v času dneva, ko vlada Vata doša – od 2:00 do 6:00 in od 14:00 do 18:00.

Tukaj je nekaj znakov, ki bi lahko pokazali ali je vaša Vata doša povečana in potrebuje uravnoteženje:

Občutki povečane anksioznosti/tesnobe, nervoze in strahu.
Občutljivost na mraz in veter.
Spanec je moten in rahel.
Prekomerna zaskrbljenost.
Prekomerna stimulacija vas vznemirja – na primer, množice in glasni zvoki.
Črevesni plini in/ ali zaprtje.
Suha koža, lasje, blato, oči, ipd.
Občutek neorganiziranosti in preobremenjenosti.
Težko sedimo mirno.
Utrujenost in izbruh energije.
Zlom in izgorelost (tipična energija Vata doše).

Kaj storiti, da olajšamo prehod in ostanemo zdravi?

V Ajurvedi “podobno” povečuje “podobno”, zato njene nasprotne kvalitete (vlažnost, ozemljitev, segrevanje, gladkost, mastnost in stabilizacija) Vata došo vrnejo nazaj v ravnovesje.

Nošenje toplih oblačil in šala okrog vratu, še posebej, če je vetrovno. Zadnji del vratu je zelo občutljiv na veter.
Jejte toplo in nežno kuhano sezonsko hrano. Korenasta zelenjava je še posebno dobra za »prizemljitev« Vata doše.
Izogibanje hladnim napitkom. Namesto tega se odločite za toplo pijačo, kot so začinjeni čaji, toplo začinjeno mleko ali topla limonada z medom.
Jejte dovolj zdravih maščob in olj (še posebej ghee maslo).
Izogibajte se prekomerni vadbi, ki lahko poslabša že visoko energijo Vate. Nežna joga, tai chi in qi gong sta odlična izbira.
Tiho sprehajanje v naravi je ozemljitev za zračno Vata došo.
Meditacija in pranajama (dihalna praksa) lahko pomagata pomiriti anksioznost in strah Vate.
Dnevna samo-masaža s toplim sezamovim ali mandljevim oljem, izjemno umirja živčni sistem, kateremu vlada Vata došo.
Poskusite se izogniti glasnim, hrupnim okoljem. Če se jim ne morete izogniti, si vzemite trenutek, da globoko dihate in poiščete svoj notranji mir.
Redna rutina glede spanja, prehranjevanja, dela je nujna za Vata došo, ki ljubi raznolikost in lahko hitro izgubi fokus. Idealni spanec je med 21:30 in 22:00. Glavni obrok med 12:00 in 14:00.
Vsak dan se negujte in poskrbite zase!

Pozitivno je, da imajo Vata tipi ljudi toliko čudovitih značilnosti. Ko so uravnoteženi, so kreativni, optimistični, veseli, odpuščajoči, prilagodljivi in ​​polni navdušenja. Veselijo se sprememb in radi odkrivajo in doživljajo nove stvari. Ni naključje, da se šola začne v jeseni, ljudje se navdušujejo nad novimi projekti in ustvarjalnost je v polnem razcvetu.

Vse dobro!

dr. Maja Kolarević