Ajurvedski posvet

Ajurvedski posvet  je osnova, ki nam pomaga razumeti samega sebe v odnosu z naravo in naravnimi zakoni, ter nam predstavi koncepte o tem, kako upravljati naše življenje na temeljih Ajurvedskih orodij v skladu z našo lastno biološko zgradbo.

KAJ VSEBUJE?

– izčrpen intervju, da se določi vaša biološka/doševska konstitucija (prakriti) in vaš morebiten odklon (neravnovesje ali vikruti);

– praktični prikaz in osvojitev dihalnih tehnikah za vzdrževanje ravnovesja v vsakodnevnem življenju, predvsem pa v kritičnih, stresnih situacijah;

– fizični pregled telesa, predvsem stanje limfnega sistema in najpomembnejših vitalnih/ akupresurnih točk;

– akupresura glave;

– oseben priročnik/ analiza glede na vašo biološko/ doševsko konstitucijo – zajema vse od prehrane do sprememb v načinu življenja, ki ga prejmete v 2-3 delovnih dneh po e-pošti.

KAJ JE PRAKRITI?

Prakriti je pomemben koncept ajurvede, ki pojasnjuje individualnost (individualno naravo osebe) in ima vlogo v preventivi, diagnostiki in terapevtskem procesu. Opisuje edinstvene značilnosti posameznika, ki je opredeljen s posebno in stalno sestavo doš (določene fiziološke in patološke entitete telesa) v času spočetja.

Prakriti pojasnjuje biološke posebnosti, ki delujejo na celični in genomski ravni in je v veliki meri odgovoren za razlike med posamezniki v različnem delovanju in videzu. Prakriti posameznika je določen nabor značilnosti in lastnosti, ki so značilne zanj in vzrok za izražanje teh lastnosti temelji na genetskem zapisu posameznika. Njegov nastanek v času zanositve je odvisen od številnih entitet, kot so doše, mama, oče, okolje, prehrana itd. V Ajurvedi na splošno obstaja sedem vrst Prakriti, ki temeljijo na prevladi doše.

Vsak zdrav posameznik bi moral poznati njegovo Prakriti, da bi vedel, kaj so zdrave življenske in prehranjevalne navade, da bi mogel ohraniti njegovo zdravo stanje in preprečevati bolezni, ki se lahko pojavijo. Na primer, če ima oseba Pita prevladujočo Prakriti, se mora izogibati vsej hrani, ki proizvaja v telesu več toplote. Pita Prakriti ima že sama po sebi dovolj toplote v telesu, zato bi dodatna toplota, dodaten ogenj povzročila veliko bolezni. To je mogoče doseči le, če poznamo lasten Prakriti.

PREDNOSTI POZNAVANJA  VAŠEGA PRAKRITI:

  • razumevanje vašega telesa in njegovih zahtev
  • poznavanje vaših prednosti in slabosti
  • dobro in uravnoteženo osebno, družinsko in poklicno življenje
  • način življenja v skladu z zahtevami vašega telesa
  • uravnotežena prehrana
  • razumevanje dejavnikov, ki vas lahko privedejo do neravnovesja
  • prepoznavanje bolezenskih znakov in njihovo preprečevanje