JUHE, JUHICE PO AJURVEDSKO

V ajurvedski kuhinji juhe najpogosteje jemo z glavno jedjo. Najpogostejše so juhe iz fižola, graha ali leče, ki zagotavljajo dopolnilo žitaricam (ponavadi rižu), tako da dobimo zelo prebavljivo, visoko beljakovinsko jed.

Vsi spodaj opisani recepti so primerni za štiri osebe in za vse tri doše, torej uravnavajo Vata, Pita in Kapa došo.

images (3)

JUHA IZ MEŠANE ZELENJAVE
4 skodelice mešane zelenjave (korenja, stročjega fižola, buče, itd.)
8 skodelic vode
1 čajna žlička semen kumina
6 celih poprovih zrn
2, 5 cm dolg košček cimetove palčke
10 klinčkov
10 strokov kardamoma
2 jedilni žlici ghija
½ čajne žličke soli

Operite in narežite zelenjavo na za grižljaj velike koščke. Zelenjavo in vodo dajte v veliko posodo za juhu, pokrijte in na srednji vročini kuhajte le toliko, da se zelenjava zmehča. Odstavite. Medtem kumin, poper, cimetovo palčko, kardamom in klinčke v možnarju zdrobite v fin prah ali pa uporabite mešalnik. Posodo za juho segrejte na srednjem ognju in dodajte ghi ter nato zmlete začimbe. Za trenutek jih popražite in pazite, da se ne prismodijo. Dodajte zelenjavo in 4 skodelice jušne vode. Kuhajte 2 minuti. Vmešajte sol in ponudite.

* Vsaka  vrsta zelenjave ima določen pomirjujoč ali spodbujecalen učinek na doše, če jo jemo samostojno. Korenje na primer pomirja Vato in Kapo, a lahko nakopiči Pito zaradi svoje ogrevalne lastnosti. Če zelenjavo kuhamo skupaj in jo začinimo na opisan način, pa bo juha tridošična in tako primerna za vse konstitucije.

KORUZNA JUHA
5 storžev sveže koruze
5 skodelic vode
2,5 cm dolg košček svežega ingverja, olupljen in nasekljan
1 zvrhana jedilna žlica nasekljanih listov koriandra
¼ skodelice vode
2 jedilni žlici ghija
1 čajna žlička semen kumina
¼ čajne žličke črnega popra
1 ščepec soli

Odrežite koruzna zrna z opranih storžev, da dobite približno 4 skodelice zrn. Koruzo dajte v električni mešalnih skupaj z dvema skodelicama vode in mešajte, da dobite kremno zmes. Vlijte jo v posodo in postavite na stran. Zdaj dajte v mešalnik ingver, koriander in četrt skodelice vode ter mešajte 1 minuto. Posodo za juho ogrejte na srednji vročini in dodajte ghi ter semena kumina. Ko semena popokajo, vlijte zmes začimb, zmes koruze in črni poper. Dodajte preostanek vode in dobro premešajte. Kuhajte na nizki temperaturi približno 15 do 20 minut. Občasno premešajte. Sol dodajte, tik preden jed postrežete. Koruzna juha je dobra hrana za zajtrk.

* Koruzna juha uravnoveša tridošo, za vato pa je njen dolgotrajni učinek sušilen. Zato jo vata lahko uživa občasno, Pita pa zmerno. Koriander pomaga Piti malo zmanjšati vročino.

Zdravilni učinki: to je dobra hrana za ljudi z visokim holesterolom in za tiste s prekomerno težo, če jo le kuhajo brez ghija.

ŠPINAČNA JUHA
1  velik šop špinače (za približno 4 skodelice, ko jo nasekljamo)
5 skodelic vode
1/2 nasekljanega majhnega zelenega čilija
4 cm dolg kos svežega ingverja, olupljen in dobro nasekljan
1 majhna pest svežih koriandrovih listov
½ skodelice vode
2 jedilni žlici ghija
1 čajna žlička semen kumina
1 čajna žlička črnih gorčičnih semen
1 ščepec asafoetide
4 karijevi listi, sveži ali posušeni
¼ čajne žličke soli
¼ čajne žličke mletega črnega popra

Šprinači odstranite stebla. Operite in nasekljajte liste. Špinačo dajte v mešalnik s 4 skodelicami vode in mešajte 2 minuti pri srednji hitrosti. Vzemite jo iz mešalnika. V mešalnik dajte pol skodelice vode, čili, ingver in koriander in mešajte, dokler se zmes ne utekočini. Posodo za juho ogrejte na srednji temperaturi in dodajte ghi, kumino, gorčična semena, asafoetido in karijeve liste. Kuhajte, dokler semena ne popokajo. Vlijte zmes zelišč, zmes špinače, sol in zadnjo skodelico vode ter dobro premešajte. Zavrite in naj nežno vre 10 do 15 minut v odkriti posodi. Po okusu popoprajte s črnim poprom, ko postrežete.

* Kuhana špinača je trpka, kisla in ogrevalna s sladko vipako (poprebavni učinek). Sama po sebi spodbuja Pito, a pomirja Vato in Kapo, če jo uporabljamo zmerno. Je težko prebavljiva, neprebavljena špinača pa lahko povzroča napenjanje in zaprtje. Tako začinjena špinačna juha pa je dober digestiv in jo lahko vse doše občasno uživajo zaradi njenih zdravilnih lastnosti. Pita naj jo uživa zmerno.

Zdravilni učinki: Juha je dobra pri astmi, za izboljšanje krvi in kot dekongestiv (odmašuje dihalne poti, recimo pri prehladu). Špinače se ne priporoča bolnikom z ledvičnimi ali žolčnimi kamni, urinarnimi težavami, ker povzroča zadrževanje vode.

PA DOBER TEK :)

Vse dobro.

dr. Maja Kolarević