Ajurveda

Ayurveda-signAjurveda je indijski tradicionalni zdravilski sistem. Večina znanstvenikov ima ajurvedo za najstarejše ohranjeno zdravilsko tradicijo. Beseda Ajurveda izhaja iz dveh sanskrtskih korenov: ayu pomeni »življenje« ali »živeti« in veda pomeni »znanje«. Iz tega izhaja, da je ayurveda »znanost o življenju« in je povezana z maksimizacijo zdravja, vitalnosti in dolgoživosti z modro izbiro življenjskega sloga.

Ajurveda ponuja mnogo pristopov, njen primaren poudarek je na preventivi in optimizaciji dobrega počutja s skrbno pozornostjo do lastne prehrane, dejavnosti, cirkadialnih ritmov, sezonskih in okoljskih vplivov, psihološkega vedenja in duhovne prakse.

Ajurveda je holistično usmerjena, zato definira življenje kot neločljivo povezanost telesa, uma in duha; in učinkovit terapevt je nekdo, ki skrbi za to celoto.

Pet elementov in tri doše

V ajurvedskem pogledu so vsi vidiki kozmosa, vključno z ljudmi, manifestacija petih velikih elementov: prostora/etra, zraka, ogenja, vode in zemlje. Vendar, v tem kontekstu element ni mišljen konkretno snov; tukaj je vsak element obravnavan kot kreativna energija s svojimi posebnimi lastnostmi. Na primer, kreativni element prostora ima lastnost ekspanzivnosti, zrak lastnost lahkotnosti in gibljivosti, ogenj lastnost toplote in svetilnosti, voda lastnost vlažnosti in zemlja lastnost trdnosti. Manifestacija teh petih elementov v neštetih oblikah in kombinacijah, daje podlago za vzpon kozmosa.

Tako vsa živa bitja poosebljajo pet velikih elementov, ne samo v svojih fizičnih strukturah, ampak tudi v došah, ki urejajo psihosomatsko delovanje; telo in um so preprosto celota. Doše ali bioenergetska načela so tri: Vata, Pitta in Kapha.  Doše urejajo vse fiziološke funkcije in bioenergetske procese – od dihanja in metabolizma do občutkov in razmišljanja, zato ima vsaka doša poseben izraz na somatski in duševni ravni. Vsaka doša ima lastnosti njenih sestavnih elementov.

VATA je kombinacija prostora in zraka, ki se manifestira kot bioenergetsko načelo širitve in gibanja v vsakem živem organizmu. Na somatski ravni, vdihavanje pljuč, bitje srca in krčenje skeletnih mišic so vse manifestacija Vata doše. Na duševni ravni procese kreativnosti, intuicije, čustvenosti in empatije. Vata vlada vsem funkcijam živčnega sistema.

PITTA je kombinacija ognja z minimalno količino vode in se kaže v živih organizmih kot bioenergetsko načelo ogrevanja ali transformacije. Na somatski ravni kot termogeneza, prebava, metabolizem. Na duševni ravni možnost koncentracije in kompetentna raba racionalne misli. Pitta je bolj povezana s prebavnimi in hormonskimi funkcijami.

KAPHA je kombinacija zemlje in vode in je bioenergetsko načelo povezovanja in podmazovanja. Na somatski ravni Kapha ureja spajanje celic in ustvarja mišice, maščobo in telesno maso ter nadzira izločanje telesnih tekočin. Na duševni ravni vztrajnost, spomin in organizacijo. Kapha v glavnem vlada maščobnim tkivom, krvnemu sladkorju in srčnemu obtoku.

Edinstvena konstitucija
Ob rojstvu je vsak človek obdarjen z edinstveno proporcijo posamezne doše. To edinstveno ravnovesje Vata, Pitta in Kapha se imenuje posameznikova konstitucija. Tabela ponazorja določen vpliv posamezne doše na telo in um – posamezne prednosti in ranljivosti. Treba je poudariti, da v ayurvedi niti dva posameznika ne bosta imela popolnoma enako konstitucijo. Vsak človek je edinstvena kolokacija Vata, Pitta in Kapha.

df